villaweng.blogg.se

Följ med på vår resa från våra husdrömar till skapandet av vårt hem. Här får ni i huvudsak läsa om husbygget med allt vad det innebär, inredning och trädgård. Men bli inte förvånad om det dyker upp lite andra inlägg som hör till hemmet och vardagen.

Varför bygga nytt?

Publicerad 2017-04-26 12:00:00 i Drömmar,

För oss var det självklart att vi skulle bo i hus och vi stod länge och velade mellan köpa ett befintligt hus och att bygga nytt. 
 
När vi ställde upp listor med för och nackdelar med dem båda passade ett nybygge oss bättre. I vår omgivning hade vi familjer som byggt nytt, köpt nyproduktion och köpt flera år gammalt hus. Vi pratade med dem om våra tankar och fick höra varför de valt som de gjort. Utifrån dessa samtal kunde vi ställa upp vad som för oss var + och -  med nybygge jämfört med ett flera år gammalt hus.
 
Vi alla är olika och några av de funderingar vi hade var:
 
Befintligt hus
• Skulle vi kunna acceptera den stil som huset hade eller skulle vi känna behov av att renovera? Orkar/ klarar vi renovera? Vad innebär renovering? Hittar ni ett hus från 70-talet som ej är renoverat och tycker om den stilen... perfekt! Eller tycker ni om att renovera? Kör på!
 
• Skulle vi kunna acceptera den planlösning som huset hade eller skulle vi känna behovet av att göra en radikal förändring?
 
• Hur skulle vi kunna säkerställa att huset inte hade några dolda "fel". Visst finns det försäkring, men var vi beredda på oförutsägbara renoveringar? Ville vi behöva prioritera något framför något annat?
 
Nytt hus
• Hur skulle vi gå tillväga för att få igenom våra "minimikrav"? 
 
• Vad kostar oss mest här och nu samt vad kostar oss mest på lång sikt? Nytt/gammalt?
 
• Var vi beredda att betala mer för att få tillräckligt stort boende för en framtida familj? Kunde vi kompromissa på något sätt?
 
• Nytt hus kommer sällan helt färdigt. Det krävs tex att själva göra trädgård, ev. övervåning, garage. Kan/ klarar vi bygga detta från grunden? Var vi villiga att göra det arbetet själva, då vi med stor sannolikhet inte skulle ha råd att köpa in tjänster för att få allt gjort. Eller var det viktigare att allt var klart även om det inte var enligt våra önskemål och smak?
 
• Är det viktigt för oss att ha nytt? Eller är något annat viktigare? Tex karaktär på huset?
 
Våra övertygelser
Vi kände att med nybygge skulle vi kunna påverka och få det som vi ville från början i större utsträckning.
Vi ville och vill tro att vi undvek oförutsedda händelser pga dolda fel och som plötsligt måste prioritera tex att dränera huset, byta rör, lägga om tak osv.
Vi hade ingen aning om vi hade ekonomi för att kunna bygga hus så vi fick kolla runt med husleverantörer om det ens skulle var möjligt för oss och jämförde detta med hus som låg ute till försäljning. Just då kostade nybygge och gamla hus som vi skulle kunna tänka oss ungefär lika mycket.
Vi tyckte även om idén att få bo i ett hus där ingen bott.
Vi kände mer för att bygga något från grunden än att börja med att tex riva ur toaletten/köket/tvättstugan för att sedan bygga upp det vi ville ha.
 
Vi var väl inte helt klara med att det skulle bli nybyggen förrän vi visste att det var ekonomiskt möjligt. Vi ville helst ha nybygge, men hade fått finna oss i och acceptera ett äldre hus om ekonomin inte tillät något annat. 
 
//Tess & Fredrik 

Kommentarer

Postat av: lars gran

Publicerad 2022-03-13 17:54:03

Intressant! Har ni tänkt på att mäta radon i huset, för att vara säker på att det inte överstiger gränsvärdet. Jag läste här https://xn--radonmtning-q8a.se/om-radon/ om gränsvärden för radon. Hoppas det är till hjälp!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Tess & Fredrik

Vi är ett par som är mitt uppe i resan att förverkliga vår dröm om att skapa ett hem från grunden. Vi är glada amatörer när det gäller både bygge och inredning, men vi hoppas ändå kunna dela med oss av vår resa för att inspirera andra.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela