villaweng.blogg.se

Följ med på vår resa från våra husdrömar till skapandet av vårt hem. Här får ni i huvudsak läsa om husbygget med allt vad det innebär, inredning och trädgård. Men bli inte förvånad om det dyker upp lite andra inlägg som hör till hemmet och vardagen.

Från dröm till verklighet, del 2

Publicerad 2017-05-02 11:52:00 i Drömmar,

 
För att veta vad huset fick kosta bad vi om att få ett lånelöften från Swedbank, som vi då hade. 
 
Utifrån detta lånelöfte började vi se på hus som låg ute på hemnet.se och vi kollade in alla tänkbara hustillverkare. Ska vi bygga nytt så hade vi ju ändå några krav som var viktiga för oss. 
 
Vi gick även på visningar av nyproducerade hus och kom i kontakt med Siw Göranzon på Fiskarhedenvillan
Vi fick väldigt bra bemötande och kände förtroende för Siw. Vi föll för Lommen.
 
 
Det som tilltalade oss var det att huset var på 1 plan samt att planlösningen gick att ändra. 
 
Nu trodde vi att vi hade huset, men ingen tomt.
Vi började kolla runt på tomter men hittade inget som tilltalade oss. Vi ville inte hamna för långt bort iom att framtidsplanerna inkluderade barn. Att behöva köra barnen överallt var inte aktuellt för oss. 
 
Undertiden kom vi även i kontakt med Camilla Andersson på Smålandsvillan. Vi var på visning av ett hus varpå hon tipsade om ett område där det inom kort skulle säljas tomter. Området tilltalade oss och vi kände att nu var vi något på spåren. 
Vi stämde träff med Camilla för att få en kalkyl på deras hus Nybro.
 
Vi kände här att vi fick mycket hus för pengarna.
Ett önskemål vi hade var att ha platta på mark. Dels för att vi ville ha golvvärme. Dels för att Fredrik går med hälarna så det kändes som att allt gungade och att det lät så otroligt mycket när han gick i hus med torpargrund 😂 Golvvärme kunde Smålandsvillan tyvärr inte leverera, vilket vi ändå var ok med att skippa. Camilla skulle kolla upp om vi kunde beställa huset med platta på mark. Vi skrev på avtal på huset och i avtalet skrev vi in att köpet skulle fullföljas om de kunde leverera platta på mark.
Vi kom i kontakt med Lundbergs, som sålde tomterna och stod helt plötsligt i kö på en tomt 👏😄
 
Vi kom även via Camilla i kontakt med Nordea, som gav oss bättre lånelöfte och lånevillkor än Swedbank. 
 
Efter en tid fick vi det tråkiga beskedet att Smålandsvillan inte kunde leverera platta på mark, vilket var viktigt för oss. OBS! Är inte platta på mark och golvbärme viktigt för er, så är Smålandsvillan kanonbra och speciellt Camilla, som är klockren att ha att göra med på alla sätt. 
 
Så här stod vi med löfte om att få en tomt, men  utan hus 😕
 
Fiskarhedenvillan hade vi släppt under processen med Smålandsvillan, då vi kände att vi fick mer hus med en övervåning. Vi började på nytt kolla på hus hos olika hustillverkare och kände rent spontant att ska vi bygga hus ska vi väl få till de önskemål vi har. Med kataloghus och framförallt modulhus är tillvalsmöjligheterna något begränsade.
 
Tess satte sig ner och skissade upp en ritning på hur vi ville att planlösningen skulle se ut.
 
Tess önskemål var:
- toalett nära entren för att slippa få in skit i hela huset med framtida barn och dåligt väder
- avskild vuxendel med klädkammare och egen toalett
- stort kök, helst spishäll i köksön
 
Fredriks önskemål:
- kunna gå in i huset från garaget
- dubbeldörrar
- garageport med dörrar
- skånelängsinspirerat
- putsad fasad 
 
Vi lade ner ganska mycket tid på att titta på bilder på skånelängor, då detta var en dröm Fredrik hade.  
 
Fredrik ritade om skissen i en skalenlig ritning. Nedan ritning tillsammans med beskrivning, önskemål samt flera länkar på inspirationsbilder på olika hus tog vi in offerter från olika byggbolag. 
 
Vi stod tillslut och valde mellan Fiskarhedenvillan och Huspartner. Båda hade levererade bra isolerade och rejäla hus och det kändes som riktigt bra kvalitet på materialen. Fiskarhedenvillan hade hus som gick att ändra planlösningen  så att det motsvarade våra önskemål. Siw kom med många bra frågor, som vi behövde ta ställning till.  Vi valde ändå till slut att gå vidare med Lars Axelsson på Huspartner. Han kom med förslag på smådetaljer, som gjorde att vårt hus verkligen blev som vi tänkt oss. 
 
Huset fanns nu på papper. 👏😁
 
 
Så med lånelöfte, tomt och nu hus. Var det bara att köra... eller????
 
Att bygga nytt är inte helt enkelt det heller. Även om vi valde totalentreprenad så låg många beslut och en hel del arbete på oss. 
 
Vårt råd är att inte ge upp, utan våga drömma stort och prova sats på den. Vem vet du kanske drar vinstlotten 😉
 
// Tess & Fredrik
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Tess & Fredrik

Vi är ett par som är mitt uppe i resan att förverkliga vår dröm om att skapa ett hem från grunden. Vi är glada amatörer när det gäller både bygge och inredning, men vi hoppas ändå kunna dela med oss av vår resa för att inspirera andra.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela