villaweng.blogg.se

Följ med på vår resa från våra husdrömar till skapandet av vårt hem. Här får ni i huvudsak läsa om husbygget med allt vad det innebär, inredning och trädgård. Men bli inte förvånad om det dyker upp lite andra inlägg som hör till hemmet och vardagen.

Val av bank

Publicerad 2017-05-05 07:14:00 i Ekonomi,

Innan vi skrev på avtal med Huspartern kollade vi runt på några banker.
 
Många banker sätter upp maxtak där kunden får låna 5 x sin inkomst som mest. En del andra erbjuder dåliga räntor osv.
 
Kom ihåg att banken säljer en tjänst och i det stora hela är tjänsterna likvärdiga oavsett vilken bank du vänder dig till, så se till att få bäst lån med de bästa villkoren. VÅGA FÖRHANDLA!!! Kolla runt och jämför, våga säg att du kollat runt.
 
Vi fick rekommendationerna av bekanta att kontakta Länsförsäkringar Bank Värmland. Och vilket bemötande vi fick!!! Kändes verkligen personligt och bra lånelöfte fick vi, räntan var inte den bästa, men allt runt om övervägde skillnaden. Efter en överläggning fick det bli dem under byggtiden.
 
Banken har verkligen varit lätta att göra med, snabb och personlig service. När vi precis hade gått över till dem hade vi inte installerat appen, så internetbanken krånglade lite för oss. Therese skulle överföra pengar och var på stan så hon hoppade in på kontoret för att få hjälp. Vår kontaktperson på banken såg henne och tog henne med sig in på sitt kontor med en gång och så var allt fixat. Det är det lilla som gör skillnad.
 
Nu när vi flyttat in har vi fått besök av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling , som gjorde en värdering av huset. Vi blev nöjda med värderingen. Ja, värdet översteg lånet vi har på huset och det ska vi väl vara nöjda med ;-) Och efter ett möte med Länsförsäkringar Bank Värmland har vi nu valt att lägga om lånen hos dem.
 
 Värt att fundera på:
- bundet lån eller ej?
Vi valde bundet på 3 månader. På så sätt kan vi när vi känner för det byta bank och det är vi villiga att göra om vi får bättre lånevillkor någon annanstans. En del vill veta vad det kommer kosta varje månad och väljer att binda lånet, vi vill ha förhandlingsmöjligheten. Gör det som känns rätt för dig!
 
- kan du förhandla ner amorteringen?
En del banker är stenhårda på att det ska amorteras på nybygge så som det nu är lag på vid köp av äldre hus. 2% ner till 70% av värdet och därefter 1% ner till 50% av värdet.
En del andra banker har ett förhandlingsutrymme och det går att sänka amorteringen de första 5 åren.
Kom ihåg att amorteringen är som en form av sparande, men att det ändå ska vara skäligt för dig.
 
- räntan
Oftast kan du förhandla ner räntan. Kolla in vad som står på bankens hemsida och försök få ner den något, en form av rabatt.
 
Köper du första bästa bilen eller kollar du runt? Husköp är för många den dyraste affären som görs och då är det väl definitivt värt att se till att få så bra lånevillkor som möjligt!
 
Det krävs lite arbete, men det kommer det vara värt när du ser skillnaden på kontot. Gör en lista på banker och kontakta dem en efter en.
 
//Tess & Fredrik

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Tess & Fredrik

Vi är ett par som är mitt uppe i resan att förverkliga vår dröm om att skapa ett hem från grunden. Vi är glada amatörer när det gäller både bygge och inredning, men vi hoppas ändå kunna dela med oss av vår resa för att inspirera andra.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela